En liten historia om konstnären Inge Pinèt. Han föddes i Stockholm 1931. Fram till 1939 växte Inge upp omkring Mariabergen på Söder i Stockholm. Han hade en bror som var två år äldre. De var olika som natt och dag. Fadern var egenföretagare i kakelugns- och plattsättarbranschen. Modern var mestadels hemmafru.

1939 flyttade familjen till Duvnäsgatan i Sofia församling. Ungdomstiden präglades av mycket föreningsliv som till exempel teater, musik, fotboll. Där omgav sig Inge med kompisar som SLAS (Stig Claesson, författare, konstnär), Paf (Per-Anders Fogelström, författare), Nacka Skoglund (fotbolls-esset) och motorkungen Olle Nygren.


Alla var de medlemmar i samma ungdomsklubb inom Sofia församling. Inges konstintresse vaknade tidigt och som han ägnade myckat tid åt vid sidan av annan konstnärlig verksamhet. Inge är barnbarn till den kände musikern och kompositören Theodor Pinet, även kallad Bostonkungen.
Inges påbrå resulterade i musikaliskt intressse och han tog lektioner i piano, gitarr och dragspel. Som åttaåring spelade han bara på gehör och därmed skippade han lektionerna för gott. Han underhöll familj och vänner med sitt musicerande och skrev och spelade egna låtar.

Som 13åring kom han in på yrkesskolan och utbildade sig som snickare. Vid 23års ålder var Inge byggmästare och byggde villor på Lidingö och omkring Stockholmstrakten. PÅ 60-talet bommade han igen alla byggbodar för att på allvar satsa helt på konsten. Från att ha levt borgerligt hängav sig Inge åt konsten och ett mer bohemiskt liv .I början var det Stundtals svåra, ekonomiska tider så Inge arbetade ibland med korttidsjobb inom byggbranschen. Mellan korttidsjobben ställde Inge ut på diverse små utställningar. I mitten av 60-talet flyttade Inge till ett torp i skogarna kring Vädersjögård, Västerhaninge. Övervåningen inreddes till atelje med takfönster. Där i lugnet kunde han skapa sina verk utan stadens buller.Detta medförde till intensivt målande perioder. När det var dags för paus och socialt umgänge återvände han till staden där han bodde i kolllektiv på Gamla Stan. Han umgicks med bland andra skådespeiare från Pistolteatern: Kim Anderzon och Ted Åström med flera. På grund av sitt musikintresse gladdes han åt alla musikkrogar i Stockholms innerstad, och brukade festa tillsammans med Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström. 

Inges karriär tog fart år -67 då han blev upptäckt av galleristen Ingrid Malmsten och ställde ut på Galleri Aesthetica.Sedan rullade det på med gallerior som till exempel; Galleri S:t Lukas, Uppsla (69), Galleri Modern Konst i hemmiljö, Stockholm (69-70), Liljevalchs konsthall, (69). Galleri Heland, Stockholm (72-73), Svea-galleriet (73), Moderna Museet , KRO-utställning (73). Inge blev invald i KRO 1971.
Med galleristen Elisabeth von Helands försorg ställde Inge Pinet ut på Galleri Fabian,New York, USA, 1973. Samma år hade Inge tagit på sig för mycket arbete med utställningar i Sverige och ytterligare en utställning i Washington, USA. Inge var i toppen av sin karriär då han på grund av för mycket psykisk press och av för många åtaganden gick in i väggen. Utbrändheten gjorde att Inge var tvungen att ställa in Washington- utställningen och efter en visstids-sjukdom drog han sig tillbaka och fortsatte sedermera ha atelje-visningar.Nedan finner du listan över Inges officiella utställningar.


UTSTÄLLNINGSHISTORIK
PLATS ÅRTAL FÖRSÄLJNINGSEXEMPEL / PRIS CIRKA VÄRDE ÅR 2012
Separatutställningar:Galleri Aesthetica, Stockholm
1967

Galleri S:t Lukas, Uppsala
1969

Galler Modern Konst i hemmiljö, Stockholm
1969-1970

Galleri Heland, Stockholm
1972-1973

Galleri Gillet, Uppsala
1973

Galleri Fabian, New York, USA
1973

Samlingsutställningar:Galleri S:t Erik, Stockholm
1969

Galleri Forsgården, Delsbo
1969

Liljevalchs konsthall, Stockholm
1970

Galleri Aesthetica, Stockholm
1970

Galleri Heland, Stockholm
1970-1971

Galleri Heland, miljöutställning
1972

Galleri Heland, temautställning "Fåglar"
1973

Sveagalleriet, Stockholm
1973


Forsmarks konstutställning
1973


Samlingsutställningar på museer:Östersund stads konstmuseum
1971

Jönköping stads konstmuseum
1971


Linköping stads konstmuseum
1971


Trollhättans stads konstmuseum
1971


Moderna Museets KRO-utställning
1973


Nynäshamns kulturnämnd 1974    
Inköpt och representerad:Linköping stads konstmuseum
1967

Stockholms landsting
1969

Stockholms landsting
1970

Stockholms landsting
1971

Stockholms landsting
1973

Lidingö Stad
1971

Umeå kulturnämnd
1973

Gävleborgs läns landtsing
1973